伊莉討論區

標題: Jennifer Lawrence爭取同男演員同酬唔為錢為平等 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2015-11-18 12:25 AM     標題: Jennifer Lawrence爭取同男演員同酬唔為錢為平等

電影《飢餓遊戲》系列大結局《飢餓遊戲終極篇:自由幻夢2》(The Hunger Games:Mockingjay Part 2)後日喺香港上映,女主角珍妮花羅倫絲 (Jennifer Lawrence),連同拍檔祖舒夏捷臣(Josh Hutcherson)及廉安咸斯禾夫(Liam Hemsworth)最近四出宣傳,日前佢哋喺德國柏林舉行首映時,接受《蘋果日報》專訪。

連趕多場嘅珍妮花羅倫絲,抵達柏林時睇嚟相當疲倦,仲要飲咖啡提神,佢講到片中角色Katniss由和平主義者變成士兵,珍妮花話:「Katniss犧牲咗好多,初時佢有啲無知,直至參加咗飢餓遊戲,佢先至明白到生存目的。」

今日珍妮花同片中演員喺洛杉磯出席首映,佢剛剛獲網站Vulture選為今年最有價值演員,擊敗第2名嘅羅拔唐尼(Robert Downey Jr)及第3位嘅里安納度狄卡比奧(Leonardo DiCaprio)等巨星,連續兩年獲選冠軍。不過,早排佢寫過名為「為何我賺得比男演員少」嘅文章表達不滿,獲很大迴響,珍妮花篇文章得到荷李活一眾女星支持,為咗爭取男女演員平等,佢話:「我嘅出發點唔係錢,只係點解女演員比男演員低薪,我唔係埋怨我嘅片酬,只係想提出為何女演員薪金低嘅問題。」對於拍電影,珍妮花話:「我自己並冇壓力,因為做演員有更多機會去幫助其他人。」

心得:Jennifer Lawrence 大概會成為荷里活新一代女星的代言人,實在厲害!

[attach]111759586[/attach][attach]111759587[/attach][attach]111759588[/attach][attach]111759589[/attach][attach]111759591[/attach][attach]111759592[/attach][attach]111759593[/attach][attach]111759594[/attach]

作者: oscar13    時間: 2015-11-18 12:51 AM

男女演員都一樣報酬比較公平阿
不然心裡難免會不平衡吧

作者: a22058126    時間: 2015-11-18 01:45 AM

長得還不錯期待以後的表現
作者: a5720104    時間: 2015-11-18 04:11 AM

既然話都說出口了
她就好好為自己以及其他演員爭取應有的報酬吧
可別最後堅持不下去
作者: loveangelo0217    時間: 2015-11-18 09:20 AM

真正有演技
確實該同工同酬才對
堅持下去啊
加油
作者: zogol    時間: 2015-11-18 10:22 AM

應該看在片中的表現吧,不是用性別衡量。
作者: ts01045944    時間: 2015-11-18 12:55 PM

珍妮花 仆街拉
雖然說連銀照都看過了
作者: sangspiek    時間: 2015-11-18 09:49 PM

作者: tamama01choi    時間: 2015-11-25 12:41 AM

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www18.eyny.com/) Powered by Discuz!